Magia punctelor-Ștefania Tudorache, Doriana Mărășoiu

Am rămas plăcut surprinsă de cartea despre care nu știam altceva decât că se numește Magia punctelor. Autoarea, doamna Ștefania Tudorache, s-a oferit să îmi trimită un exemplar, iar în seara zilei în care l-am primit, am și citit cartea fetiței mele, entuziasmată de fiecare dată de noutăți livrești. Ne-am amuzat împreună de amestecul reușit de rime, ilustrații și activități propuse în carte și am adormit cu gândul că a doua zi vom trece la partea aplicativă, unind cu creionul puncte pentru a obține diferite forme, linii, bastonașe, litere, obiecte. Ceea ce am și făcut.

Fiind o carte interactivă, invitând copiii nu doar să asculte poezii educative și eventual să le memoreze, să învețe într-un mod inedit formele geometrice, literele, numerele, dar și să-și rafineze motricitatea fină unind punctele magice și apoi colorând formele sau obiectele rezultate, primul gând m-a dus către Abecedarul de pe vremuri.

Dar mai mult decât ajutor de Abecedar, Magia punctelor facilitează o modalitate foarte distractivă de a intra, aproape pe nesimțite, în lumea matematicii. Copiii rămân, în urma parcurgerii cărții, cu noțiuni matematice, de forme geometrice, linii vericale, orizontale sau oblice, șir crescător sau descrescător, numere, linii frânte (premergătoare unghiurilor).

Deși cartea se adresează celor mai mici, începând cu 3 ani, norocoșii cititori află de pe acum și internalizează, nememorând forțat, ci pur ludic, definiția liniei drepte din geometria de mai târziu (drumul cel mai scurt dintre două puncte). Apreciez în mod deosebit felul în care autoarea a găsit oportun și a și reușit să introducă noțiuni care ar putea fi considerate (prea) abstracte pentru segmentul de vârsta preșcolar sau chiar școlar. Cred că aproape orice noțiune poate fi înțeleasă de copii, mai ales de cei de peste 3 ani, cu condiția ca ea să fie adecvat explicată și exemplificată, ceea ce Ștefania Tudorache s-a străduit să facă prin prezenta carte.

Pentru copiii mai puțin prieteni cu lectura, ar putea ajuta poeziile care pot fi personalizate cu numele fiecărui mic cititor sau auditor, fată sau băiat.

Ilustrațiile Dorianei Mărășoiu sunt simple, sugestive și completează perfect informația transmisă prin cuvinte. Ele invită însă și la discuții conexe, între copil și părinte sau educator, fără legătură directă cu poezia în cauză și limitate doar de imaginația fiecăruia, așa cum sunt de exemplu cele care însoțesc poezia Cercurile magice.

 

Ștefania Tudorache, profesor în învățământul primar și preșcolar, este membră a Corpului Național de Experți în Management Educațional și a obținut titlul de Master în domeniul Științe ale Educației. Odată cu publicarea cărții Magia punctelor, a revenit la catedră, dorind să aplice, puțin diferit față de cum o făcuse până atunci, experiența și competențele sale artistice și sociale.

Cartea este tipărită în format A5, are 62 pagini, coperte necartonate, a apărut la Editura Printech, în anul 2018 și poate fi comandată pe adresa de e-mail a autoarei, tudorachestefania60@gmail.com. În perioada 1 noiembrie – 30 decembrie 2018, ea poate fi achiziționată cu o reducere de 20%, cu ocazia sărbătorilor de iarna. Vă invit să o faceți, veți oferi copiilor dumneavoastră o unealtă educativă de bază, dar unică.

Iar dacă ați apreciat articolul, vă poftesc să apreciați și pagina de facebook a blogului.

 

 

 

1 Comentariu

  1. tudorache stefania says: Răspunde

    Multumesc Alinei Sas pentru aprecierea profesionistă a cartii „Magia punctelor”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.